niedziela, 19 lutego 2017

Fit Ekonomik na IX Prezentacjach Nowohuckich Szkół Ponadgimnazjalnych

W czwartek 23 lutego będziemy obecni na Prezentacjach Szkół Ponadgimnazjalnych w naszym ZSE nr 2.
Zapraszamy !!!
Na naszym stoisku będzie można spróbować prostych ale pysznych, a co najważniejsze- zdrowych przekąsek. Zapraszamy do degustacji oraz podzielenia się swoimi przepisami na zdrowe fit przekąski.

Uczniowie  ZSE nr 2  przygotują potrawy składające się z pełnowartościowych składników, bogatych w witaminy i oczywiście smacznych.
Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak zdrowo się odżywiać, co to jest piramida żywieniowa oraz uzyskać informacje czego unikać w codziennej diecie odwiedź nas. Czekamy 😃




Jeżeli masz wątpliwości jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie, obiad czy kolacja odwiedź blog Aktywnie po zdrowie
Tam znajdziesz przepisy na śniadania na wynos i inne posiłki na każdą porę roku.

Choroby cywilizacyjne ...

Znaczenie żywienia w profilaktyce
i leczeniu chorób cywilizacyjnych





Takie choroby to np. :                                                                            Powodują je : 
- Choroby nowotworowe                                                                      - Stres
- Miażdżyca                                                                                           - Hałas
- Choroba wieńcowa                                                                              - Tytoń
- nadciśnienie tętnicze                                                                            - Alkohol
- Cukrzyca                                                                                              - Dieta
- Otyłość                                                                                                 - Infekcje 
- Alergie                                                                                                  - Inne
- Depresje




Jak w takim razie zapobiegać takim chorobom?

Przede wszystkim powinniśmy aktywnie spędzać czas i zdrowo się odżywiać.

Badania naukowe wykazały, że to w jaki sposób żyjemy ma największy wpływ na nasze zdrowie.


Choroby zależne od naszej diety to między innymi: 
- Otyłość
- Choroby układu krążenia
- Nadciśnienie tętnicze
- Osteoporoza
- Cukrzyca typu 2
- Próchnica zębów
- Nowotwory

Dominik P.

Czy wiesz co jesz? Podstawy o zdrowym odżywianiu.

W tym roku nasza szkoła bierze udział w programie edukacyjnym dla uczniów organizowanym przez Pracownię Animacji Ekologicznej Ośrodka Kultury im. Cypriana Kamila Norwida w Krakowie. Jego celem jest zwrócenie uwagi na potrzebę zdrowego i świadomego odżywiania oraz wskazanie w jaki sposób możemy ten cel osiągnąć. Program realizowany jest w partnerstwie z Wydziałem Kształtowania Środowiska UMK oraz Małopolską Wyższą Szkołą im. Józefa Dietla w Krakowie.


5 Grudnia 2016 roku grupa uczniów z naszej szkoły wzięła udział w wykładzie prof. dr hab. Marka Stępniewskiego pt. "Żywienie dzieci i młodzieży - zalecenia".

Dowiedzieliśmy się między innymi, że:
- Pomidory są bogate w likopen czyli przeciwutleniacz który zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów w tym raka prostaty i szyjki macicy. Każdy powinien dziennie zjadać przynajmniej jednego pomidora
- Żelazo to składnik mineralny który jest niezbędny człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Jako, że nasz organizm go nie wytwarza musimy dostarczać go codziennie wraz z pożywieniem.
Jego niedobór jest bardzo niezdrowy i może spowodować wiele chorób np. anemie. Tak jak niedobór, nadmiar również może powodować efekty uboczne tj. zaparcia, wzdęcia, marskość wątroby, cukrzyca, osteoporozy czy nawet depresję.
-Cholesterol w ostatnich czasach stał się wrogiem publicznym numer jeden. Mimo to cholesterol sam w sobie nie jest szkodliwy. Organizm produkuje jego niewielkie ilości żeby pomagał mu w wytwarzaniu witaminy D3, hormonów nadnercza i płciowych. Niebezpieczny jest dopiero jego nadmiar. Mianowicie jest to jeden z głównych czynników chorób układu naczyniowego. Jako jedna z substancji tłuszczowych, ma wpływ na powstawanie tzw blaszki miażdżycowej, która powoduje zatykanie tętnic i w efekcie choroby niedokrwienne.
- Cukier - jego nadmierne spożycie prowadzi w prostej linii do otyłości i wielu z tym związanych schorzeń. Każdy powinien zwracać uwagę na to ile cukru dostarcza dziennie swojemu organizmowi i nie przekraczać zalecanej dawki 90g /dzień. Trzustka, produkująca insulinę kiedyś powie "dość" a my możemy nabawić się cukrzycy, która staje się coraz bardziej powszechna.

Apel profesora do młodzieży był jednoznaczny:
- zwracajcie uwagę na to co jecie,
- zmniejszcie porcje , bo wszyscy jemy za dużo względem tego jakie mamy zapotrzebowanie kaloryczne,
- ograniczcie wszechobecny cukier w produktach, zwłaszcza ten dodany,
- więcej ruchu, więcej sportu i niekoniecznie tego wyczynowego,
- dbajcie o zróżnicowaną dietę aby długo cieszyć się zdrowiem i dobrą kondycją.

Dominik P

niedziela, 12 lutego 2017

10 rzeczy które powinniście wiedzieć o odchudzaniu

Każdy raz na jakiś czas próbował zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Ale co naprawdę działa? Jak postępować na co dzień tak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu bez stosowania drastycznych metod.
Pamiętajmy, że otyłość to nie tylko widoczna nadwaga również mamy otłuszczone narządy wewnętrzne czego na pierwszy rzut oka nie widać. Objawy to większy obwód w pasie i wystający brzuch, można to też zobaczyć robiąc rezonans magnetyczny...
Często prowadzi to do cukrzycy typu II i insulinoodporności...
Ograniczanie tylko kalorii to nie jest najlepszy sposób na odchudzanie.
Reakcja mózgu na obrazy posiłków tłustych, wysokokalorycznych kiedy jesteśmy głodni jest silniejsza. Najedzony mózg ma ochotę zazwyczaj na niskokaloryczną sałatkę.

1. NIE OPUSZCZAJ POSIŁKÓW 


Jedz trzy posiłki dziennie... Kiedy jesteśmy głodni mózg sygnalizuje nam zapotrzebowanie na wysokokaloryczne i tłuste potrawy. Nie wybierzemy wtedy zdrowej sałatki a właśnie ciastko czy burgera.

2.  UŻYWAJ MNIEJSZYCH TALERZY


Zmień talerz na mniejszy  dzięki temu zjesz posiłek mniejszy o 22%
Przecież w kinie zjesz popcorn do końca, niezależnie od wielkości pudełka, prawda ?

Trzeba też zwracać uwagę na to co znajdzie się na talerzu.
Mufinka czy kawałek czekolady oraz kanapka mają tyle samo kalorii co zdrowy posiłek obiadowy.
Wybierając mniej kaloryczne wersje ulubionych potraw można ograniczyć ich dzienne spożycie nawet o połowę i schudnąć bez wysiłku.
Kawa czarna ma 10 Kcal a cappuccino około 100 kcal
Tost ma 120 kcal a ciastko 270 kcal
Sałatka z grillowanym kurczakiem ma 250 kcal a z dodatkiem mozzarelli, grzanek i sosu już 450kcal.
Dwa jabłka to 120kcal a batonik 300 kcal
Pizza z niewielką ilością sera i pomidorami  to 850 kcal a z dodatkiem pepperoni - 1400 kcal
Kilka niewielkich zmian robi ogromną różnicę dla naszej wagi.

3. NIE OBWINIAJ SWOJEGO METABOLIZMU


A co z osobami, które zdrowo się odżywiają i dbają o siebie, a wciąż mają nadwagę?
Czy mają spowolniony metabolizm? Niekoniecznie...
Zrób sobie dzienniczek posiłków i zapisuj przez kolejnych kilka dni ile kalorii spożywasz.
Wtedy okaże się czy nie spożywasz więcej niż zalecane 2000 kcal
Rób to rzetelnie bo można przypuszczać, że nie wszystko będziemy zapisywać. Często zapominamy o przegryzkach, napojach słodzonych i sosach.
Zakładamy, że zdrowe jedzenie nie ma kalorii. Jemy zazwyczaj zbyt duże porcje.
Zjadamy więcej kalorii niż potrzebujemy.

5. BIAŁKO ZAPEWNIA UCZUCIE SYTOŚCI NA DŁUŻEJ



Ale trzeba liczyć kalorie !
Jedz wysokobiałkowe śniadanie a nie będziesz miał ochoty na czekoladę czy inne niezdrowe przekąski.

6. ZUPY POWODUJĄ UCZUCIE PEŁNOŚCI NA DŁUŻEJ


Ten sam posiłek w formie stałej trawi się szybciej niż w formie płynnej, zmiksowanej, Zmiksowana zupa ma większą objętość niż posiłek w formie stałej i dlatego pozostaje w żołądku dłużej dając poczucie sytości. Taka ilość zupy nie zostanie strawiona zbyt szybko.

7. IM WIĘKSZY WYBÓR TYM WIĘCEJ JEMY


Unikaj bufetów. Nasz mózg zawsze szuka różnorodności i czy tego chcemy czy nie.  Kolory oznaczają różnorodność a mózg każe nam szukać różnorodnego pożywienia. To ma wpływ na nasz sposób odżywiania. Odziedziczyliśmy to po naszych przodkach sprzed setek tysięcy lat. Wtedy ludzie musieli szukać różnorodnego pożywienia. Urozmaicona dieta jest dla nas bardzo korzystna.
Jednak kiedy mamy zbyt duży wybór, jak w przypadku bufetu, mózg podpowiada, żeby spróbować wielu rzeczy. Wtedy jesteśmy skłonni zjeść o 30% więcej niż normalnie. Prowadzi to do przejedzenia.

8. NABIAŁ NISKOTŁUSZCZOWY POMAGA PRZYSWOIĆ MNIEJ TŁUSZCZU


Zawarty w nabiale wapń ma niesamowite właściwości. W jelicie cienkim przyłącza się do cząsteczek tłuszczu tworząc substancję, która nie ulega trawieniu. Tłuszcz wraz z wapniem zostaje wydalony.
Na szczęście większość z nas lubi nabiał. Ser, jogurt, mleko pozwalają przyswoić mniej tłuszczu. Spożywając nabiał wydalamy dwa razy więcej tłuszczu z organizmu. W ciągu roku może to być aż dwa kilogramy.

9. ĆWICZENIA FIZYCZNE POWODUJĄ SPALANIE TŁUSZCZU NAWET 24 GODZINY PO WYSIŁKU



Tłuszcz spalamy nawet podczas snu.
Ruch i ćwiczenia również pomagają się pozbyć nadmiaru tłuszczu. 90 min ćwiczeń i spalamy 161 kcal czyli 19 gram tłuszczu. Może to niewiele. W badaniu stanie spoczynku następnego dnia spalamy 49 gram tłuszczu. Mimo braku aktywności. Spowodowane jest to powysiłkową nadkonsumpcją tlenu. Większość tłuszczu spala się po ćwiczeniach a nie w trakcie. Dlaczego tak się dzieje?
Organizm wytwarza energię dzięki węglowodanom i tłuszczowi. Podczas ćwiczeń mięśnie zużywają głównie węglowodany bo łatwiej je spalić. Po wysiłku ich zapas jest znacznie uszczuplony. Potrzeba 22 godz żeby go uzupełnić. Organizm musi spalać tłuszcz żeby mieć energię.

10. BĄDŹ BARDZIEJ AKTYWNY W CIĄGU DNIA.

W czasie, w którym zwykle siedzimy powinniśmy być w ruchu.
- wysiądź jeden przystanek wcześniej,
- nie stój na ruchomych schodach,
- codzienne czynności wykonywać w ruchu,
- robić kilka ćwiczeń w wolnej chwili.

Małe zmiany pozwalają spalić więcej kalorii. Nie trzeba chodzić na siłownię żeby schudnąć. W ciągu dnia ze zwiększoną aktywnością można spalić 240 kcal. W takim tempie w ciągu roku można pozbyć się 12 kg.
Powinniśmy ruszać się więcej nie zwiększając ilości spożywanych posiłków.

źródło : BBC
zdjęcia : Internet